Wat begon als een ver van mijn bed show, werd vanaf eind februari een bittere realiteit: COVID-19 vond ook Nederland op zijn weg om de wereld te veroveren. Na een intelligente lockdown van drie maanden, kon in juni alles weer open in Nederland en zelfs reizen naar het buitenland werd met voorwaarden mogelijk. Maar vanaf september/oktober liepen de besmettingscijfers weer op met als gevolg dat Nederland medio december in een strenge lockdown ging, die op het moment van schrijven al vier maanden duurt. Gelukkig is er licht aan het eind van de tunnel, want in de tussentijd zijn in januari de vaccinaties tegen het Coronavirus begonnen. Ook de Zuid-Hollandse stad Zoetermeer is flink door het Coronavirus getroffen en zeker de derde golf op basis van de Britse variant van het virus heeft in Zuid-Holland voor heel wat nieuwe besmettingen gezorgd.
Alles wat je moet weten over Corona
Covid-19 wordt veroorzaakt door SARS-CoV-2, waardoor Corona veel weg heeft van een normale griep. En dat is gevaarlijk, want de ziekte kan ernstigere gevolgen hebben dan een griepje. Mensen kunnen reuk en smaak verliezen. Mensen kunnen in het ziekenhuis terechtkomen met ademhalingsproblemen, waarna ze nog maanden moeten revalideren om te proberen weer de oude te worden. En dat zijn alleen de gevallen, die het overleven. Onderzoek heeft aangetoond dat COVID-19 zich verspreid via luchtdruppeltjes. Deze druppeltjes ontstaan bij niezen en hoesten voornamelijk, maar kunnen ook geproduceerd worden tijdens zingen en juichen. De luchtdruppeltjes kunnen door iemand anders weer ingeademd worden of hij/zij brengt de druppeltjes via de handen bijvoorbeeld in neus, mond of ogen. Zo wordt deze persoon ook besmet zonder dat hij of zij het door heeft.

Juist, omdat de Coronaklachten in het begin vaak lijken op een griep, is het opletten geblazen. Vertoon je een of meer van onderstaande klachten, dan is het zeer aan te raden een afspraak te maken voor een Coronatest. Het kan immers zo zijn dat jij een milde variant van het virus bij je draagt, waarbij je geen of slechts milde klachten vertoont. Je kunt het echter wel doorgeven aan vrienden, familie of collega’s, die wel heftiger reageren op het virus. Herken daarom de symptomen om tijdig actie te kunnen ondernemen, want alleen samen krijgen we Corona onder controle. De meest voorkomende klachten van COVID-19 zijn:
- Neusverkoudheid
- Hoesten
- Verhoging lichaamstemperatuur of koorts
- Niezen
- Verlies van reuk en smaak
- Spierpijn
- Vermoeidheid
- Diarree
- Keelpijn
- Benauwdheid
Een lange incubatietijd
Het tweede risicovolle aan Corona is dat het virus een lange incubatietijd heeft, waarin je veel mensen kunt besmetten. De incubatietijd is de tijd tussen het eerste besmettingsmoment en het moment waarop je klachten begint te vertonen. Voorheen dacht men dat deze incubatietijd maar liefst veertien dagen kon zijn, waardoor de quarantaine ook gezet werd op twee weken. Later bleek dat in 99 procent van alle gevallen de incubatietijd ligt tussen de twee en tien dagen.
Quarantaine om reproductiegetal omlaag te krijgen
Door de lange incubatietijd heb je er kans op dat je het SARS-CoV-2 al met je meedraagt, voordat je hier ziek van wordt. Dit houdt in dat je in die tijd mensen ook kunt besmetten, waardoor het reproductiegetal te hoog ligt. Het reproductiegetal moet onder de een blijven. Dit houdt in dat een met COVID-19 besmet persoon minder dan een persoon besmet. Anno april 2021 ligt dit R-getal nog steeds boven de een. Wanneer je in thuisisolatie gaat, waarin je niemand ontvangt, zelf niet naar buiten gaat en de noodzakelijke boodschappen op anderhalve meter afstand bij je laat bezorgen, dan zal dit reproductiegetal dalen. Dientengevolge is je laten testen ook zo van belang, omdat je dan zeker weet of je het virus bij je draagt en je de verplichte tien dagen quarantaine niet volledig hoeft uit te zitten, wanneer je negatief getest bent.

Coronatesten in Zoetermeer
Denk je wel eens? Misschien moet ik me maar eens laten testen op Corona? Dan is het ook verstandig dat je dit doet. Om te kijken of je het SARS-CoV-2 bij je draagt, zijn er vier verschillende Coronatesten mogelijk met ieder zijn voor- en nadelen. Je hebt:
- De PCR-test
- De antigeen sneltest
- De LAMP-test
- De ademtest.
Deze laatstgenoemde test sluit een besmetting met het virus wel uit, maar kan het virus tegelijkertijd niet goed aantonen. Test je dus positief op deze test, is het aan te raden om nog een PCR, LAMP of antigeensneltest te doen.
De test met de grootste gevoeligheid: PCR-test
De PCR-test is de meest gebruikte test om Corona op te sporen. Dientengevolge worden deze testen ook door de GGD gebruikt in de officiële Coronateststraten. Een PCR-test detecteert genetisch materiaal van het SARS-CoV-2 in je keelslijm en neusslijm. Bij een test wordt dan ook een monster van je keelslijm en neusslijm afgenomen, die in een laboratorium onderzocht wordt. Een PCR-test staat ook wel bekend als een vermenigvuldigingstest. Dit houdt in dat in het lab de PCR-test het genetisch materiaal van het SARS-CoV-2 kopieert en vermenigvuldigt. Op die manier wordt aangetoond dat je het virus bij je draagt. Het grote voordeel van de PCR-test is dat deze zeer gevoelig is. Dit wil zeggen dat de test ook aantoont of je Corona hebt gehad of dat je slechts weinig virusdeeltjes met je meedraagt. Heb je een PCR-test ondergaan, dan kun je de onderzoeksresultaten binnen 24 á 48 uur terug verwachten.
PCR-test met reiscertificaat
Je kunt de negatieve PCR-test ook gebruiken als reiscertificaat. Dit reisdocument kun je tijdens de test eveneens aanvragen. Wanneer je genoodzaakt bent om een internationale reis te maken, bijvoorbeeld voor werk, dan moet je als reiziger van dertien jaar of ouder een negatieve testuitslag kunnen aantonen, voordat je het vliegtuig instapt of aan boord van een veerboot gaat. De testuitslag mag niet ouder zijn dan 24 uur. Heb je deze test niet, dan ben je verplicht een sneltest aan te tonen, die negatief is. Ook dit resultaat mag niet ouder zijn dan 24 uur. Daarnaast moet je een negatief testresultaat van een PCR-test laten zien, die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in het land van bestemming. Reis je op een andere manier naar het buitenland, bijvoorbeeld met je auto of met een trein, dan hoeft dit vaak niet.
De risico’s van hoog-risicogebieden
Reis je naar of van een hoog-risicoland, dan loop je een grote kans om het Coronavirus te verspreiden of te importeren in je land van bestemming. Aangezien het hier om een pandemie gaat, zijn zowel landen buiten Europa als binnen Europa bestempeld als hoog-risicogebied. Op de website van de Rijksoverheid kun je kijken of jouw land van bestemming hier ook onder valt. De verplichte negatieve testresultaten, die je vanuit deze landen moet aantonen, dienen niet als vervanging van andere coronamaatregelen, zoals het inreisverbod en de noodzakelijke thuisisolatie na het reizen.

Reizen vanuit Zoetermeer naar onze buurlanden
Per 6 april gelden er strenge inreisbeperkingen in Duitsland, aangezien Nederland is bestempeld als hoog-risicoland door de Duitsers. Dit heeft als gevolg dat je voor een bezoek aan Duitsland je reis moet aanmelden, ook al is het slechts een dagtrip. Naast je officieel aanmelden, ben je verplicht een negatieve testuitslag aan te tonen die maximaal 48 uur oud is. Verblijf je langer over de Duitse grenzen, dan ben je eveneens verplicht om in quarantaine te gaan. Je kunt wel nog op bezoek gaan in België op het moment, maar alleen als een reis strikt noodzakelijk is aangezien België een oranje gebied is.
Waar kun je je laten testen in Zoetermeer?
Een PCR-test kun je laten afnemen bij de GGD Haaglanden, die hiervoor speciale testlocaties hebben opgesteld, zodat deze voor iedereen bereikbaar zijn. Ben je woonachtig in Zoetermeer, dan kun je terecht bij testlocatie Parkeerterrein Denemarkenlaan. Het heeft de voorkeur om naar deze locatie met de auto te gaan, maar je kunt er ook heen te voet of met de fiets. De locatie is zeven dagen per week geopend van half negen tot drie uur. Meld je voor een test telefonisch aan via 0800-1202 of meld je online aan via www.coronatest.nl.
Snel je uitslag met de antigeen sneltest
De antigeen sneltest toont eiwitten/antigenen aan van SARS-CoV-2 in je neusslijm en keelslijm. Je lichaam reageert op deze eiwitten door een afweerreactie op te starten. Toont de test dus aan dat je lichaam zich aan het verweren is tegen COVID-19, dan ben je in aanraking gekomen met het virus. De sneltesten kunnen ook buiten een laboratorium plaatsvinden, waardoor deze test twee grote voordelen met zich meebrengt. Ten eerste heb je jouw testresultaten binnen een kwartier terug. En ten tweede kun je een antigeen sneltest eenvoudig zelf aanschaffen bij je apotheek of online en kun je deze test ook zelf uitvoeren. De sneltest heeft als nadeel dat deze wel een stuk minder gevoelig is dan de PCR-test, waardoor je negatief kunt testen als je te weinig virusdeeltjes met je meedraagt.
Sneltesten in Zoetermeer
In Zoetermeer kun je ook online een antigeen sneltest kopen of je laat je testen bij Darwinstraat 8 te Zoetermeer door de Goed Gezond Groep. Bij de antigeen sneltest van het gerenommeerde merk Haelgen heb je de uitslag binnen een kwartier en hiervoor betaal je €79. Je kunt ook een versnelde PCR-test op deze locatie laten doen, waarbij je de uitslag hebt voor half twaalf ’s avonds van dezelfde dag als waarop je getest bent. Zowel het RIVM als de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hebben de sneltesten goedgekeurd. Word je positief getest, wordt je uitslag ook met de GGD gedeeld waardoor je de test niet nog eens hoeft te herhalen bij een GGD testlocatie.
Sneltest met reiscertificaat
Bij een sneltest kun je ook een reisdocument aanvragen. Deze is dan officieel door het RIVM goedgekeurd. Let wel op dat het reisdocument in slechts sommige gevallen wordt goedgekeurd met de sneltest. Meestal heeft het reiscertificaat betrekking op de PCR-test. Wanneer het reisdocument in combinatie met een sneltest getoond wordt, moet dit aan bepaalde voorwaarden voldoen:
- Je sneltest is negatief
- Het testresultaat is niet ouder dan 24 uur
- Type test: antigeen sneltest of NAAT(PCR)test.
- De testresultaten zijn weergegeven in Portugees, Engels, Nederlands, Spaans, Italiaans, Frans of Duits
- Datum en tijd van afname van de test weergegeven
- Op testuitslag staat logo of kenmerk van arts of instituut vermeld

De LAMP-test
De LAMP-test, wat staat voor loop-mediated isothermal amplification, lijkt heel erg op de PCR-test, aangezien de LAMP-test ook valt onder de vermenigvuldigingstesten. Ook bij de LAMP-test worden stukjes van het genetisch materiaal van COVID-19 gekopieerd. De manier waarop dit gebeurt, is wel totaal anders dan bij de PCR-test. Een LAMP-test vindt namelijk plaats bij eenzelfde temperatuur, waardoor deze test beduidend sneller is dan de PCR. Dientengevolge wordt de LAMP-test ook wel de PCR-sneltest genoemd.
De eerste vaccinaties tegen Corona in Zoetermeer begonnen op 6 januari 2021. Er zijn vier soorten vaccinaties op de markt, waarvan gebruik wordt gemaakt. Alle vaccins zijn door Europese medische organen goedgekeurd, maar de manier waarop de vaccinaties te werk gaan is verschillend. Je hebt anno april 2021 in Nederland:
- Pfizer
- AstraZeneca
- Moderna
- Janssen
Pfizer/BioNTech biedt 95 procent bescherming
Met Pfizer werden de Coronavaccinaties gestart. Mensen van achttien jaar en ouder konden deze vaccinatie krijgen en zouden na hun tweede prik voor 95 procent beschermd zijn tegen Corona. Het vaccin is uitgebreid beoordeeld door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en het Europees Geneesmiddelen Agentschap. Ook voor ouderen en risicogroepen is Pfizer veilig te gebruiken. Pfizer bestaat uit twee vaccinaties, die binnen zes weken voldaan moeten worden. het grote nadeel van Pfizer is dat dit vaccin zeer koud bewaard moet worden, waardoor alleen GGD locaties het vaccin konden bewaren.
Het vaccin van het nieuws: AstraZeneca
AstraZeneca is een vaccinatie tegen COVID-19 bestaande uit twee prikken, die binnen vier á twaalf weken van elkaar toegediend moeten worden. Ofschoon het vaccin uitgebreid beoordeeld is door zowel het Europees Geneesmiddelen Agentschap als het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, komt AstraZeneca met zijn negatieve bijwerkingen vaak in het nieuws en is de vaccinatie met dit vaccin nu al tweemaal stop gezet. Na een spoedberaad van de Gezondheidsraad op 8 april 2021 is besloten met vaccineren te stoppen voor mensen, die jonger zijn dan 60 jaar om trombose te voorkomen. Het vaccin beschermt mensen voor circa zestig procent tegen SARS-CoV-2 en heeft als bijkomend voordeel dat hij ook beschermt tegen mutaties van SARS-CoV-2.
Het Moderna vaccin
Een derde vaccin is het Moderne vaccin. Dit vaccin beschermt mensen voor 96 procent tegen Corona en dient in twee prikken toegediend te worden in een periode van 28 dagen. Moderna beschermt goed tegen nieuwe varianten van het Coronavirus, zoals de Britse mutatie en de Braziliaanse mutatie. Het medicijn is voor mensen ouder dan achttien goedgekeurd en is beoordeeld door het Europees Geneesmiddelen Agentschap en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.
Janssen vaccin: goed of niet
In Leiden wordt ook een vaccin tegen Corona geproduceerd, het zogenaamde Janssen vaccin. Het bijzondere aan dit vaccin is dat slechts een prik toegediend hoeft te worden, waarna deze binnen vier weken je 67 procent beschermt tegen het Coronavirus. Voor zover bekend is, werkt het Janssen vaccin ook tegen Coronamutaties. Ook Janssen is in april vaker in het nieuws geweest, omdat ook dit medicijn stollingsproblemen zou veroorzaken. Volgens het EMA is het sterftegevallencijfer nog niet hoog genoeg om actie te ondernemen.
Vaccinatielocaties in Zoetermeer
Vanaf twaalf april 2021 kunnen inwoners van Zoetermeer ook hun Coronavaccinatie halen in hun eigen stad, waar ze eerst nog naar Den Haag moesten rijden. Bij het Silverdome aan de Van der Hagenstraat opent een officiële vaccinatielocatie. Er kunnen dagelijks maar liefst tweeduizend prikken gezet worden en de vaccinatielocatie is zeven dagen per week geopend van negen tot vijf uur. Er zijn zes prikloketten beschikbaar en mocht het nodig zijn is de locatie bereid om ook ’s avonds open te gaan op den duur.
De Corona statistieken in Zoetermeer
Zoetermeer is een gemeente in Zuid-Holland, dat deel uit maakt van de metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Zoetermeer telt 125.247 inwoners, waarvan er 9020 positief op Corona zijn getest. Dit is ongeveer 7 procent van alle inwoners. Er zijn 372 mensen opgenomen in het ziekenhuis en er zijn 64 mensen overleden, die Corona als doodsoorzaak geregistreerd hebben staan. Per 100.000 inwoners worden er in Zoetermeer 35.9 positief getest. Dit is lager dan de 56.4 positief getest personen in buurgemeente Den Haag, maar toch valt ook Zoetermeer in de hoogste klasse van besmettingscijfers.